Przejdź do głównej zawartości

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Nie dość, że pięknie pachnie, cudnie wygląda to jeszcze leczy. Czarny bez - ma wiele zastosowań i jest składnikiem wielu aptecznych specyfików. Jego właściwości przeciwzapalne docenimy zwłaszcza jesienią kiedy w towarzystwie herbaty z syropem z jego kwiatów będziemy rozgrzewać się przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą i zielonym ogórkiem, doskonale również urozmaici owocowe koktajle. Śpieszcie się, w zacienionych miejscach można jeszcze zdobyć piękne kwiatostany, ale to już naprawdę ostatni dzwonek. 









Składniki 
Czas przygotowania: 10 min + 2-4 dni oczekiwanie


30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny















Przygotowanie:

1. Kwiaty zbieramy daleko od szosy, w słoneczny dzień, najlepiej do wiklinowego kosza, żeby się nie zgniatały. Zrywamy pełne kwiatostany, te w końcowej fazie kwitnienia nie mają już tak pięknego aromatu





Kwiaty nie lubią ciepła, wtedy ciemnieją, jeśli więc nie chcemy ich wykorzystać w tym samym dniu należy przechowywać je w lodówce








2. Nie otrzepujemy, nie płuczemy w wodzie - wszystko to sprawi, że opadnie pyłek a wraz z nim aromat na którym tak bardzo nam zależy
3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 







4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy
5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia
6. Syrop odcedzamy przez gazę i zlewamy do wyparzonych butelek, przechowujemy w lodówce. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu syropu przed zlaniem do butelek należy go zagotować, można wtedy przechowywać go w chłodnej spiżarce. Jednak syrop po otwarciu zawsze przechowujemy w lodówce
7. Syrop doskonale nadaje się do lemoniady, aromatyzowania koktajli, lodów, do jesiennej herbaty i wielu innych potraw gdzie chcemy uzyskać kwiatowy aromat










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.