Przejdź do głównej zawartości

Buraczane ciasto czekoladowe z gruszkami

Owoce od zawsze znajdowały zastosowanie w cukiernictwie, jednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii, dyniowe bułeczki,  dyniowe ciasto czekoladowe, oraz cudowny sernik dyniowy,  teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) 


Składniki 

Czas przygotowania: 60 min

85 g gorzkiej czekolady
3 jajka
300 g brązowego cukru
200 ml oleju rzepakowego
300 g ugotowanych buraków
1 laska wanilii
30 g gorzkiego kakao
200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 mniejsze gruszki 
























Przygotowanie:

 



1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
3. Obrane buraki blendujemy na gładkie pure
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali
5. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej, do ubitej masy dodajemy pure z buraka, wyłuskane nasionka z laski wanilii oraz rozpuszczoną czekoladę, mieszamy tylko do połączenia się składników 
6. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta, krótko łączymy 
7. Formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy 
8. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki i układamy je na wierzchu ciasta
9. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok 50 min, do tzw suchego patyczka












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kamciss pisze…
Jestem bardzo ciekawa smaku! Wygląda pysznie :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie - http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/ :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi