placki_ziemniaczane

 

 

Zostały Wam ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? Świetnie! Koniecznie zróbcie z nich placki ziemniaczane (lub zajrzyjcie do wpisu Co zrobić z ugotowanych ziemniaków).

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są bardzo proste do przygotowania, szybkie, smaczne i tanie a przy tym sycące.

Można podać je z surówką albo z sosem grzybowym, sosem z tuńczyka, sosem chrzanowym na ciepło – można zjeść posmarowane pesto pomidorowym.

Pycha!

 

 

 

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków:

1 kg ugotowanych ziemniaków

3 jajka

2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej

1 szkl mąki pszennej

100g boczku wędzonego

pół pęczka szczypiorku

1 łyżeczka majeranku

pieprz

olej

 

Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę.

Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na złoto i dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy również jajka, mąki, szczypiorem i przyprawy. Łyżką wyrabiamy ciasto (wyjdzie gęste ale mocno lepiące).

Na patelni rozgrzewamy olej.

Łyżką lub dłońmi wcześniej zmoczonymi w wodzie formujemy placki i układamy na patelni.

Smażymy na złoto z obu stron.

 

 

 

placki_ziemniaczane