Pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym

pieczarki-w-chrupkim-ciescie-kukurydziano-maslankowym-1Uwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę 😉 Spróbujcie.

Składniki: (na 8 sztuk)

  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • maślanka
  • 8 pieczarek
  • opcjonalnie 1 jajko M (ja dziś pominęłam)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Przygotowujemy dwie miski (lub głębokie talerze). W jednej mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk.

pieczarki-w-chrupkim-ciescie-kukurydziano-maslankowym-4 pieczarki-w-chrupkim-ciescie-kukurydziano-maslankowym-3

Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.

pieczarki-w-chrupkim-ciescie-kukurydziano-maslankowym-2pieczarki-w-chrupkim-ciescie-kukurydziano-maslankowym-1

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz