środa, 4 stycznia 2017

Racuchy z owocami

Racuchy zwykle podaję z owocami lub konfiturami lub powidłami, ale można i ze śmietaną a także z dodatkiem rodzynek, które powinny być wymoczone i odsączone.

- 350 g mąki
- 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier do posypania
- 300 g jabłek lub gruszek
- olej do smażenia

Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy.
Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto.

Rumień z obu stron , odsącz i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO.CMOK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz