środa, 4 stycznia 2017

Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu






Najlepszych wypieków w 2017r. życzę wszystkim domowym piekarzom! 

Polecam chleby pieczone na liściach jarmużu, które dodają oryginalnego smaku wypiekowi,
Ten chleb jest dość duży. Waga po upieczeniu to około 2200g. Można dostosować 2 mniejsze foremki albo podzielić składniki na pół i upiec mniejszy. Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.



 Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu

Zaczyn na 12-14 godzin
70g zakwasu,
300g mąki żytniej razowej,
300g wody.

Siemię lniane równolegle z zaczynem
250g siemienia złocistego,
450g wody.

Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą.

Ciasto właściwe
Zaczyn,
Namoczone siemię,
400g mąki orkiszowej typ 750,
300g mąki żytniej typ 720,
20g soli himalajskiej,
300g wody,
liście jarmużu.

Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st i dopiekamy przez 45-55 minut.


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, moja babcia opowiadało o chlebie wypiekanym na liściach chrzanu.

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print