Czas karnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek.
Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań.
składniki
ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego przepisu )
farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g boczku
300 g wątróbki drobiowej
1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta lubczyku
sól, pieprz
Sposób wykonania
Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut.
Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę.
Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części.
Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym ciasto rolujemy nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy
uwielbiam takie rogaliki <3
OdpowiedzUsuń