wtorek, 3 stycznia 2017

Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół. 





Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
¾ szklanki ciepłej wody


Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
4 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

Olej do smażenia

Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc.  Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy . Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek. 

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka.







Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy aż pierogi ładnie się zarumienią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz