poniedziałek, 2 stycznia 2017

Curry z dyni i nerkowców ze Sri Lanki

Przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek która z kolei przywiozła go z podróży na Sri Lankę.
Uwielbiam przepisy Marty i często z nich korzystam i mimo że są wegańskie, ja jednak jestem mięsożercą - smakują wybornie i sycą brzuchy.
Tym razem curry ze Sri Lanki ze specjalnymi dodatkami i są to liście limonki kaffir.
Liście kaffiru zakupiłam w Kuchniach świata.
Curry z dyni i nerkowców ze Sri Lanki.


                Składniki na pastę curry:
  • 1 cebula
  • 5 grubych plastrów imbiru
  • 1/2 papryczki chili bez pestek
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 1/2 łyżeczki soli
                 Składniki curry:
  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców - 2/3 szklanki
  • 10 liści kaffiru
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 puszka kokosowego mleczka - 400 ml
                Do podania: 
  • świeża kolendra
  • podpieczone kawałki tortilli

Wszystkie składniki na pastę włożyłam do moździerza i roztarłam na pastę.
Dynię obrałam, oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i podsmażyłam na nim pastę, potem dodałam dynię, nerkowce i liście kaffiru.
Smażyłam przez 2 - 3 minuty, po czym wlałam mleko kokosowe i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
Teraz odkryłam garnek i gotowałam jeszcze do momentu aż curry zrobiło się gęste.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podpiekłam na suchej patelni placki tortilli i podałam z curry.
Posypałam całość posiekaną kolendrą.
Marta radzi że zamiast liści kaffiru jak już nie znajdziecie można dodać skórkę startą z limonki.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zima nad stawem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger