Makaron i kurczak w białym sosie

By 10:48

Tym razem przedstawiam wam najczęściej robione danie u mnie w domu, a to głównie dlatego, że jest to ulubione jedzonko mojego syna.



Składniki:
  • jedna pierś kurczaka
  • 180-200 g śmietany 30%
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa w całości
  • świeża bazylia
  • dobry twardy ser żółty
  • makaron świderki
Wykonanie:
  1. Pierś oczyścić, opłukać i pokroić na drobną kostkę lub paseczki i podsmażyć na patelni. 
  2. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu.
  3. Dodać pieprz, sól i zetrzeć trochę gałki muszkatołowej.
  4. Dodać kilkanaście listków bazylii.
  5. Gdy śmietana odparuje, zacznie gęstnieć - sos jest gotowy.
  6. Podawać z makaronem i posypać startym serem.

You Might Also Like

0 komentarze