Bezy

By 11:53

Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.




Składniki:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywno, lecz uważać aby ich nie przebić.
  2. Dodawać stopniowo najlepiej po łyżce pozostałe składniki cały czas miksując po każdej na najwyższych obrotach miksera.
  3. Wyciskać szprycą małe kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.130°C przez około 10 minut.
  5. Następnie zmniejszyć temp.do 120° i piec jeszcze około 40 minut.
  6. Jeśli chcemy żeby były wilgotne w środku nie zmniejszamy temperatury i pieczemy je trochę krócej.
  7. Piekarnik nastawiony na grzanie dół z termoobiegiem.

You Might Also Like

0 komentarze