Sernik z truskawkami

By 08:40

Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać.



Składniki:


na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
masa serowa:
  • 0,5 kg białego sera
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki mleka w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • płaska łyżka żelatyny
ponadto:
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:


biszkopt:
  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Stopniowo wsypać cukier.
  3. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować.
  4. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką.
  5. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temp. 160°C około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
masa serowa:
  1. Twaróg zemleć dwu, trzy krotnie.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i dodać część cukru pudru.
  3. Do ubitej śmietany dodać twaróg, pastę waniliową, mleko w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę w kilku łyżkach wody.
  4. W razie potrzeby dosłodzić masę cukrem pudrem.
  5. Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek.
  6. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  7. Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto.
  8. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny.



You Might Also Like

0 komentarze