Ciasto marchewkowe

By 19:51

Proste, bardzo dobre i bardzo słodkie ciasto z dodatkiem marchewki. Idealne do kawy.



Składniki:


na ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki ciemnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • ekstrakt z wanilii
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:


ciasto:
  1. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
  2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
  5. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
  6. Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.
krem:
  1. Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder.  Gotowym kremem przełożyć ciasto.

You Might Also Like

0 komentarze