Kleryżki z nutellą

By 16:23

Kleik ryżowy w domu? To czas na kleryżki ale tym razem z nutellą, bo zwykłe nie pasują synusiowi. W tej wersji są przepyszne, a czy się rozjadą podczas pieczenia czy nie to nie ma znaczenia, bo smak ich powala....serio!



Składniki:


  • 160 g kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieeczenia
  • dwie czubate łyżki nutelli
  • pół szklanki cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła
Wykonanie:
  1.  Kleik z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę.
  2. Dodaj jajka, nutellę i schłodzone i pokrojone masło.
  3. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto.
  4. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Każda kulkę lekko spłaszcz.
  8. Piec w temp.180°C około 20 minut.
  9. Studzić na kratce.


You Might Also Like

0 komentarze