czwartek, 7 sierpnia 2014

Sałatka z buraków i sera koziego


Prosta sprawa, bo połączenie idealne. To jak fish & chips, kawa z mlekiem, bułka z masłem, czy schabowy z mizerią. Są takie smaki, które pasują do siebie jak ulał i nie mogą bez siebie żyć. To takie pary idealne. Burak i ser kozi... mmmm... zanim się tego spróbuje można nawet być przekonanym, że nie lubi się buraczków, ale po spróbowaniu .. to jakby ktoś otworzył nam oczy na coś co zawsze było, w zasięgu ręki, tylko stało za szafą. CUD.



Potrzebujesz:

roszponkę
buraka
ser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi)
pestki słonecznika

do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki

Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty)


Co robić?

1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka
2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki
3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki
4. Do słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu co musztardy, dodać trochę soku z cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy.
5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem.






Naczynie / TK MAXX

5 komentarzy:

  1. Moje ulubione polaczenie: kozi ser i miodek. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, a buraczek Ci nie podchodzi? To jest dopiero połączenie z kozim serem ;-)

      Usuń
  2. mi pochodzi i to bardzo, jutro kupuję artefakty

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczna. dałam zamiast słonecznika sezam (delikatnie prażony na patelni)

    OdpowiedzUsuń