poniedziałek, 2 stycznia 2017

pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną

        kaczka z jabłkami i żurawiną




Jeżeli ktoś zastanawia się jakim daniem rozpocząć nowy  rok to polecam nu serdecznie kaczkę z żurawiną. Potrawa ta nie tylko godnie zakończy mijający rok, lecz równie wprowadzi nas w nowy okres w iście szampańskim nastroju.

składniki 
1 kaczka
5  jabłek 
100 g żurawiny 
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
szczypta czerwonej papryki
szczypta lubczyku
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka masła






sposób przygotowania
  
Mieszany ze sobą  pieprz, sól, lubczyk, słodką paprykę, olej, połowę majeranku, po czym wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę ( również wewnątrz) i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin ( najlepiej na całą noc).


Kolejnego dnia  trzy jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich połowę żurawiny, oraz resztę majeranku i mieszamy.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  jabłka wymieszane z żurawiną.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy połowę masła, a następnie dodajemy resztę żurawiny.
Całość smażymy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy miód, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na drugiej ( większej ) patelni rozgrzewany resztę masła, kładziemy na niej połówki jabłek ( z których wcześniej wydrążyliśmy gniazda nasienne) i lekko przesmażamy.

Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy na porcje i podajemy razem z połówkami jabłek  na których układamy przesmażoną żurawinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz