Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem


             Można powiedzieć, że to takie danie - niespodzianka.  Bardzo lubię wtorkowe obiady. Wtedy mąż później wraca z pracy i zawsze staram się przygotować mu jakąś obiadową niespodziankę. Tym razem postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka w trochę innej odsłonie. Dzięki inwencji twórczej, powstało bardzo smaczne i wyjątkowe danie. Mężowi bardzo smakowało a to najlepsza opinia.


 
Składniki:

- 500g piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 20g żółtego sera
- około 7 plastrów szynki parmeńskiej
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz





Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. 
  2. Pomidory kroimy w cienkie paski i dodajemy do smażącej się cebuli.
  3. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty farszu.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość smażymy przez około 10 - 15 minut.
  5. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem.
  6. Następnie odrobinę solimy i pieprzymy z obu stron. 
  7. Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser.  Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską.
  8. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut.





2 komentarze:

  1. Fajny sposób na obiad. A te ziemniaczki puree do mnie przemawiają!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robię , zobaczymy ;-)

    OdpowiedzUsuń