ekspresowe rurki z kremem dla zapracowanych

6520

składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 12 długich paseczków (ok. 2 cm szerokie). Każdy maseczek nawijamy na natłuszczone foremki do rurek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
200 g śmietany kremówki
120 g masy kajmakowej

wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

rurki_krem_smiet_kajmak2

przykładowy sposób nawijania ciasta
rurki_2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here