Łosoś w galarecie

Na naszym świątecznym stole w tym roku gościł łosoś w galarecie.





 ok. 350-400g filetu z łososia 
1 łyżeczka soku z cytryny
mielony pieprz cytrynowy
2 ugotowane jajka
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 ugotowana marchewka
plasterki cytryny
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka octu jabłkowego

Z włoszczyzny ugotować bulion,warzywa usunąć,w bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić octem.
Łososia skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem cytrynowym,podzielić na kawałki,zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Czas pieczenia ok. 15 minut w temp. 180*C. 
Po upieczeniu wystudzić,ułożyć kawałki na półmisku,udekorować jajkiem.groszkiem,marchewką i cytryną. Zalać tężejącą galaretą,półmisek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.








Komentarze

Popularne posty