Pomidory i Mozzarella / Tomato and Mozzarella

Jest to dość szybki przepis i jeden z moich ulubionych, który robię dość często. Tarta na kruchym cieście z pomidorami i mozzarellą, dodałam jeszcze oliwki, bo je po prostu lubię ;)
Z podanych składników wychodzi mała tarta o średnicy 20 centymetrów.


Tarta z pomidorami i mozzarellą składniki:
120g mąki
50g masła
żółtko jajka
dwa średniej wielkości pomidory
jedna mozzarella


Tarta z pomidorami i mozzarellą wykonanie:
Z mąki, żółtka i masła zagnieść ciasto, do ciasta dodaję trochę wody aby było bardziej plastyczne i bardziej się trzymało. Następnie ciasto należy schłodzić w lodówce przez około godzinę. Ciasto wyłożyć na blaszkę, nie trzeba niczym smarować, ponakłówać ciasto widelcem i piec w 180 stopniach przez około 15 minut aż się lekko zarumieni ale nie zbrązowieje. W międzyczasie pokroić pomidory w plastry, można je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja uważam to za nie potrzebne, pokroić mozzarellę w plastry. Gdy ciasto jest już odpowiednio zrumienione, wyciągnąć z piekarnika, poukładać najpierw plastry mozzarelli, na to położyć plastry pomidora. Doprawić pieprzem i suszoną bazylią i piec dalej przez 30 minut. Prawda, że proste? Ja do swojej tarty dodałam oliwki, ale wiem, że nie każdy je lubi więc dlatego nie ma ich w przepisie.








1 komentarz:

Adbox

@xyunomai