piątek, 30 grudnia 2016

BABKA KAWOWO-KAKAOWA

pyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na sylwestra i karnawał





SKŁADNIKI
2 jajka
1,5 szkl.mąki
1czubata łyżka kakao
¾ szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
½ szkl.likieru kawowego
¼ szkl. mleka

Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
kolorowe perełki


 WYKONANIE
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Polewamy wystudzone ciasto.

1 komentarz:

  1. Jeszcze mam przed sobą święta, więc na pewno ją zrobię. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń