piątek, 30 grudnia 2016

POMIDORKI KOKTAJLOWE W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE

Po świątecznych słodkościach, macie z pewnością ochotę na coś wytrawnego. Proponuję Wam prostą, a zarazem wykwintną przekąskę, którą możecie zaserwować swoim gościom zarówno na co dzień, jak i na każdą specjalną okazję, na przykład w sylwestrowy wieczór (pomysł na przyszły rok). Sięgnijcie również po inne przepisy, które pomogą Wam skomponować sylwestrowe menu i nie tylko. Życzę Wam wszystkim pięknego Nowego Roku! 
 




 
Przygotowanie : 40  min.

Pieczenie: 12 min.

Repos : 2 godz.

Dla 4 osób

● 75 g miękkiego masła

● 75 g mąki

● 1/3 opakowania proszku do pieczenia

● 80 g startego parmezanu

● 450 g serka kremowego (typu Philadelphia) 

● 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych)

● Kilka listków bazylii

● Oliwa z oliwek

● Ocet balsamiczny


Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan. Ugnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawaj kwadraty o bokach 10 x 10 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut. Serek przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, i wyciskaj na lekko przestudzone ciasto cienkie, podłużne paski. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!

*Jeśli masz mało czasu, możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego, rozwiń je i wykrój kwadraty (lub prostokąty), następnie ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180-200°C piekarnika, piecz około 10 -15 minut, po czym udekoruj serkiem i pomidorkami koktajlowymi jak wyżej. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz