Przygotowanie :
40 min.
Pieczenie: 12 min.
Repos : 2
godz.
Dla 4 osób
● 75 g miękkiego
masła
● 75 g mąki
● 1/3 opakowania
proszku do pieczenia
● 80 g startego
parmezanu
● 450 g serka
kremowego (typu Philadelphia)
● 500 g pomidorków
koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych)
● Kilka listków
bazylii
● Oliwa z
oliwek
● Ocet
balsamiczny
Przygotuj
ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan.
Ugnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około
5 mm. Wykrawaj kwadraty o bokach 10 x 10 cm. Ułóż je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut. Serek
przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, i wyciskaj na lekko przestudzone ciasto cienkie,
podłużne paski. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim
ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i
świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj
listkami bazylii. Smacznego!
*Jeśli masz mało czasu, możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego, rozwiń je i wykrój kwadraty (lub prostokąty), następnie ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180-200°C piekarnika, piecz około 10 -15 minut, po czym udekoruj serkiem i pomidorkami koktajlowymi jak wyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz