Niedawno do mojej kuchni wkroczyło nowe warzywo, które otrzymało nazwę: kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.
Wpis powstał we współpracy z marką Fit&Easy.
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto
- 1/2 opakowania kalerosse™
- 1 niewielki filet z dorsza
- 1 mała cebula
- 100 ml miodu pitnego trójniaka
- 1 l bulionu warzywnego
- 6 łyżek masła
- 10 dag parmezanu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Na patelni roztopić 3 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać ryż i wszystko wymieszać. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać miód pitny i wsypać pokrojone niezbyt drobno kalerosse™. Po odparowaniu miodu, zacząć stopniowo dodawać bulion (najpierw wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie i wówczas dodać następną). Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas konsystencję risotto. Pod koniec dodać pozostałe masło i starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej mocno rozgrzanej patelni podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy pokrojony na kawałki filet z dorsza. Delikatnie rozdzielić go widelcem. Układać na porcjach risotto.
Podawać od razu z wiórkami parmezanu.