czwartek, 29 grudnia 2016

Paszteciki w cieście francuskim


Ciekawa propozycja na zbliżający się Sylwester i nie tylko. Będzie to również świetna przekąska na urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka.


Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 jajka
  • 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g)
  • sezam
  • świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka lub kostkę. Na patelni podgrzać olej rzepakowy i wrzucić cebulę. Po tym jak cebulę już się zeszkli smażyć jeszcze chwilę, tak aby była lekko przypieczona. Ostudzoną kiełbasę obrać ze skóry i przełożyć do miski. Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią. 

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę, później drugą. Każde zawiniątko włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, pokroić na równe 3 części i przełożyć na blaszki. Do miseczki wbić jajko, dodać nieco wody i rozbełtać. Posmarować nim każdy pasztecik i posypać sezamem. Tak przygotowane paszteciki włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut, aż się ładnie przyzłocą. Paszteciki można podawać od razu na ciepło lub na zimno.


Ciasto francuskie podzielone na pół z wyłożonym farszem.
Najpierw zawijamy jedną stronę ciasta, a następnie drugą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz