środa, 28 grudnia 2016

BISZKOPT DWUKOLOROWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ



Składniki na biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)  

Składniki na biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)
   
Składniki masy śmietankowej:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na poncz:
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • sok z 2 cytryn
  • 4 łyżeczki cukru

Dodatki:
  • rodzynki
  • decorada

Sposób przygotowania biszkoptu jasnego:
  1. Białka wybić do wyższej misy.
  2. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
  5. Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
  6. Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
  7. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
  8. Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
  9. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  10. Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm. 

Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
  1. Białka wybić do wyższej misy.
  2. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
  5. Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
  6. Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
  7. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
  8. Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
  9. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  10. Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm. 

Sposób przygotowania masy śmietankowej z rodzynkami:
  1. Śmietanę ubijać, dodając cukier puder i pod koniec ubijania dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
  2. Do masy dodać rodzynki wymoczone w ciepłej wodzie, delikatnie wymieszać.

Sposób przygotowania ponczu:
  1. W wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryn.

 Sposób wykonania ciasta:
  1. Biszkopt jasny położyć na spodzie blachy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyć go ponczem i oblać polewą. Wierzch obsypać decoradą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz