Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę

Krokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty, grzybów i szpinaku posmakuje każdemu, a ciasto na pizzę, które posłuży nam do przygotowania tego dania, będzie ciekawą alternatywą dla znanych krokietów.

  • 1kg. kapusty kiszonej
  • 500g. szpinaku
  • 800g. pieczarek
  • Czosnek
  • Opcjonalnie cebula
  • Tłuszcz do smażenia
  • Ocet jabłkowy lub winny
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Ciasto na pizzę

Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek (1-2 ząbki) dodajmy osobno. Gdy grzyby ze szpinakiem ładnie się podsmażą dodajemy stopniowo kapustę i dokładnie razem mieszamy. Na kilogram kapusty użyłem pół kilo szpinaku i niecały kilogram pieczarek. Proporcje możecie oczywiście dostosować wg uznania. Gotowy farsz studzimy i przekładamy na ciasto do pizzy – ja użyłem gotowego spodu, który bez problemu można kupić w sklepie (cienki prostokąt z ciasta, sprzedawane jak ciasto francuskie – nie mylcie z wypieczonymi spodami do pizzy). Zawijamy tworząc coś na wzór dużego krokieta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Doskonałe do barszczu. Smacznego!

Ja przygotowałem jeden duży krokiet, który po upieczeniu pokroiłem na porcje. Możecie oczywiście przygotować kilka mniejszych – pełna dowolność i pole do popisu dla Waszej wyobraźni!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑