grudnia 28, 2016

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami.

Już po świętach... ale przed nami kolejny huczny czas! Sylwester, Nowy rok... więc ten kurczak jak najbardziej nadaje się aby postawić go na stole a gwarantuję - zostaną same kości!

Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
duży kurczak ( u mnie 2 kg.)
oliwa
sól, pieprz
2 szklanki wody
 
Farsz;
25 dag wątróbki
10 dag orzechów włoskich Skworcu.com
4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku
1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku
sól, pieprz do smaku
kilka suszonych śliwek Skworcu.com
3 ząbki czosnku
 
 
Przygotowanie;
Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody.
Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z  kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa.
Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.
 Idealny na świąteczny obiad.


Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger