piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


W pięknym okresie Świąt Bożego Narodzenia na stołach w polskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz...
Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole.
         Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków.

I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę...

Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki.


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Składniki:

- 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa
- 2 słodkie jabłka
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- ew. mleko do namoczenia śledzi

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ- WYKONANIE:

1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą, pozostawiamy na 15 minut, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami.

UWAGA: jeśli nie lubimy słonych śledzi o wyrazistym aromacie, na wstępie zalewamy je mlekiem i pozostawiamy w nim na kilka godzin.

2. Kroimy na kawałki (najlepiej ukośnie w romby).

3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jeśli nie przepadamy za jej zbyt intensywnym smakiem- można na sitku przelać ją wrzątkiem.

5. Do jabłka i cebuli dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem pudrem, solą i pieprzem.

6. Dodajemy śledzie i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a jeszcze lepiej na dobę.

Gotowe- smacznego!

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...