sobota, 24 grudnia 2016

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie ma opinie trudnego do przygotowania ale wcale tak nie jest. Jego przygotowanie jest jednak czasochłonne. Efekt wynagradza poświęcony czas.

125 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki octu
szczypta soli

Do miski przesiej mąkę. W szklance wymieszaj wodę sól i ocet i dodaj do mąki. W rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do mąki z wodą, solą i octem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Wstaw na 2 godziny do lodówki zawinięte w folie spożywczą. 125 g schłodzonego masła rozwałkuj przez folie spożywczą  na grubość około 1,5 mm. Wstaw masło do lodówki do schłodzenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu o cieńszych brzegach. Na środek ciasta połóż masło wyjęte z lodówki i zawiń je w ciasto tak jak na zdjęciach poniżej.




Złożone ciasto rozwałkuj na prostokąt 3 razy dłuższy niż szerszy wałkując od środka aby  rozprowadzić masło  i złóż na 3, Zawiń w folie spożywczą tak jak na zdjęciu niżej.

 Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Następnie wyjmij ciasto, rozwałkuj po przełożeniu ciasta o 90 stopni aby wałkować równolegle z liniami po poprzednim złożeniu. Włóż do lodówki.

Czynności z podkreślonego fragmentu powtórz jeszcze 3 razy.

Ciasto wystarczy teraz rozwałkować i upiec coś pysznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz