piątek, 23 grudnia 2016

Gulasz z indyka

Większości mięso z indyka, kojarzy się z sucharem. Wcale tak być nie musi. Wystarczy krótko je potraktować, szczególnie filety z kurczaka. Najbardziej soczyste są udka, i tutaj postawiliśmy na jakość i smak. Mięso wyszło kruche, delikatne, a połączenie z kaszą i jajkiem dodało barw. 









Składniki

400 g filetów z udźca indyka
1 cebula
3 łyżki oleju
300 ml bulionu drobiowego
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
100 g kaszy gryczanej
2 jajka
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i dusimy pod przykryciem 15 min.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Układamy  na talerzu, formując w środku dołek, w które wbijamy jajko. Kaszę polewamy sosem z mięsem. Całość zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz