piątek, 23 grudnia 2016

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

To ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn i korzennego piernika. Do tego ciepły koc, szklanka mleka, grono najbliższych, zapach choinki, blask światełek i świec. Czy można wymarzyć sobie lepszy obraz Świąt Bożego Narodzenia?




Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
125 g margaryny lub masła
30 g świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
Kilka kropel aromatu pomarańczowego

Lemon curd:
50 g masła
80 g cukru
Sok z 1,5 cytryny
Skórka z 1,5 cytryny
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier:
1 białko
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
2 łyżki rodzynek królewskich
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja


Ciasto drożdżowe:
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza się drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn. Wszystko miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Jeżeli masa będzie gładka dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz wkrapiamy kilka kropel aromatu. Ponownie miksujemy. Ciasto jest dość lepkie i lejące. Boki masy zagarniamy łyżką do środka formując kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Lemon curd:
Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia.

Złożenia ciasta:
Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie.

Lukier do dekoracji:
Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy. Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami.







1 komentarz: