Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi

piernik-korzenny-z-powidlami-sliwkowymi-1

piernik-korzenny-z-powidlami-sliwkowymi-2

Na moim świątecznym stole nie mogło zabraknąć pysznego, aromatycznego piernika korzennego z powidłami śliwkowymi. Ten zapach podczas pieczenia… to pierwszy znak zbliżających się Świąt 🙂 Już jutro wraz z całą rodziną zasiądziemy przy stole i będziemy delektować się wszystkimi potrawami, również wspomnianym piernikiem. Piernik możecie upiec dosłownie w ostatniej chwil. Jest miękki, puszysty… nic tylko jeść i cieszyć się Świętami. Polecam spróbować. A korzystając z nadarzającej się okazji życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto.

piernik-korzenny-z-powidlami-sliwkowymi-3

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 mała łyżeczka sody
  • 3 jajka M
  • 3 czubate łyżki przyprawy korzennej do piernika

Do ozdoby:

  • polewa i dekoracja mleczna Helio
  • płatki migdałowe Helio

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę z sodą, cukier, wbijamy jajko, dodajemy kakao i przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

przygotowanie-piernika powidla-do-piernika

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

piernik-korzenny-z-powidlami-sliwkowymi-5

Gdy piernik ostygnie wyciągamy go z formy i oblewamy polewą mleczną. Wierzch można dodatkowo dowolnie ozdobić – polecam płatki migdałów (u mnie ułożone na styl liści).

piernik-korzenny-z-powidlami-sliwkowymi-1

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz