Ciastka z płatkami kukurydzianymi

Szybkie w przygotowaniu ciastka z płatkami Corn Flakes i bakaliami. Dzięki płatkom kukurydzianym ciastka są przyjemnie chrupące

Ilość: 40 sztuk

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych Corn Flakes
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść posiekanych daktyli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w małym rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy oraz stopniowo wlewamy przestudzone masło. Do ciasta wsypujemy płatki kukurydziane, posiekaną gorzką czekoladę, daktyle, rodzynki i skórkę z pomarańczy.



Całość mieszamy łyżką. Z gotowego ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je (ciasto jest dość klejące, polecam przed formowaniem dłonie zwilżyć olejem). Ilość ciastek zależy od wielkości formowanych kulek. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 20 min. do zarumienienia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Mam hopla na punkcie płatków kukurydzianych. Mogłabym nie jeść chleba, mięsa, słodyczy (nooo... nieee... wiiem... :D), ale płati być muszą. Ciastek z nich, prawdę mówiąc, nigdy nie widziałam. Chrupnęłabym :-)

    Tak na marginesie, zarabiasz coś na blogu? Wydaje mi się, że już można go przekuć w mały biznes. Podrzuciłam Ci w okienku z url-em link do narzędzia takiego z internetu (nic się nie ściąga ani nie płaci), możesz sobie sprawdzić swoją pozycję i konkurencji. Wydaje mi się, że ten blog bije na głowę wiele podobnych, szkoda więc, żeby się marnował.

    (-: Cmok :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń