Korzenne miękkie pierniczki dla zabieganych

korzenne-miekkie-pierniczki-dla-zabieganych

korzenne-miekkie-pierniczki-dla-zabieganych-4

Uwielbiam świąteczne zapachy unoszące się po całym domu i… wycinanie z dziećmi pysznych, domowych korzennych pierniczków. Dzisiejszy przepis możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili, dlatego nazwałam go korzennymi pierniczkami dla zabieganych. Z ciastem dobrze się pracuje, a pierniczki jeszcze nigdy nas nie zawiodły 🙂 Pierniczki są aromatyczne i nie wymagają leżakowania – można je od razu jeść, co zresztą uczyniły moje szkraby 😉

Moje dzieci uwielbiają pomagać w przygotowaniu pierniczków na święta – wycinają najróżniejsze kształty. W tym roku używaliśmy do tego wspaniałych foremek do ciastek i pierników Stella. Piękne kształty (aż 6 różnych), do tego uchwyt ułatwiający wycinanie ciasteczek. Nawet mojemu synkowi wychodziło wycinanie, a jest jeszcze malutki 🙂 Polecam Wam takie foremki nie tylko do świątecznych wypieków. Zapraszam również do odwiedzin fanpag’a  firmy Stella (klik)

korzenne-miekkie-pierniczki-dla-zabieganych-3foremki-do-pierniczkow-stella

Składniki: (na 3 blaszki)

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka karobu lub 3/4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1/4 szklanki miodu lipowego (podgrzanego, w płynnej postaci)*
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej (przyprawa do piernika)

*miód musi być w płynnej postaci i lekko ciepły. Miód można przełożyć do szklanki i podgrzać kilka sekund w mikrofali.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepły płynny miód. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dodajemy karob (lub kakao), sodę oczyszczoną, cukier puder, miękkie masło i przyprawę korzenną. Całość zagniatamy ręką tak długo, aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę (w razie potrzeby rękę delikatnie posypujemy mąką, mąki nie używamy w nadmiarze, aby pierniczki nie były później zbyt zbite i twarde).

Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. My 2 blaszki zrobiliśmy pierniczków rozwałkowanych na grubość 3 mm i jedną na około 5 mm (te ostatnie bardzo wyrosły 😉 )

Wykrawamy dowolne wzory. My używaliśmy foremek do ciastek i pierników Stella w 6 różnych kształtach.

Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Upieczone pierniczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

Pierniczki są miękkie (,a grubsze wersje naprawdę puszyste), nadają się od razu do jedzenia. Można je przechowywać w metalowej puszce (na dno puszki warto włożyć papier śniadaniowy).

Uwaga: czas pieczenia uzależniony jest od grubości pierniczków i piekarnika (czas może być dłuższy/krótszy). Doradzam po około 8-9 minutach pieczenia sprawdzić pierniczki – zarumienienie dołu.

 

Pierniczki mogą być również doskonałym prezentem dla najbliższych. Wystarczy je zapakować w świąteczne pudełko – polecam opakowania cukiernicze i… macie wspaniały, prezent od serca 🙂

pierniczki-w-prezencie

korzenne-miekkie-pierniczki-dla-zabieganych-2

Do przygotowania uszek użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz