czwartek, 22 grudnia 2016

aromatyczny śledź po litewsku

         śledź po litewsku





Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole.
Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby.


składniki 
350-400 g  filetów śledziowych z zalewy
1 spora cebula
dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g)
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki cukru
100 ml oleju
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól


sposób przygotowania


Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone nożem i posiekane ziarna ziela angielskiego, pokruszone liście laurowe, posiekany pieprz. 

Całość zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.


Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną  cebulę, oraz grzyby ( również drobno posiekane), smażymy pięć minut a następnie dodajemy cukier, majeranek, imbir i gałkę muszkatową. Mieszamy, dodajemy koncentrat, posiekane kiszone ogórki i sól, po czym trzymamy na ogniu jeszcze minutę,  zdejmujemy patelnię z ognia  i studzimy zawartość.


Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) przekładając każdą warstwę śledzi  przestudzoną marynatą.

Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć.




2 komentarze: