czwartek, 22 grudnia 2016

Piernik last minute


Mój pierwszy piernik przygotowany w zeszłym roku tuż przed świętami  po rozkrojeniu okazała się pięknym zakalcem. Trzeba było ratować sytuację i szukać innego przepisu last minute w sieci. Ze wszystkich znalezionych najbardziej odpowiadał mi przepis, który podaję niżej (znaleziony tu ). Robi się go dość szybko, a więc jest odpowiedni na ostatnią chwilę. Piernik wyszedł idealnie miękki i aromatyczny. W tym roku też go zrobiłam, chociaż już ciut wcześniej. Polecam.


PIERNIK z POWIDŁAMI


Składniki:
(forma 32 cm)

piernik:
2 niecałe szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
200 g miodu
125 g masła
3 jajka
3 łyżki śmietany
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 kakao
1 szczypta soli

1 słoiczek powideł śliwkowych

polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
4-5 łyżek mleka

Przygotowanie:
piernik:
Wszystkie składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w miseczce.  
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem łyżką lub szpatułką.

Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach przez 50-60 minut. (do suchego patyczka)
Wystudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Wierzch piernika polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz