Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy się.
Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.



Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Składniki:

CIASTO
250g suchego maku
4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku)
5 jajek
150g cukru pudru
130g masła
100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny
150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady gorzkiej
40g czekolady mlecznej
80ml śmietanki 30%



Wykonanie:

CIASTO
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki


- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- żółtka oddzielić od białek


- do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka
- dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać
- dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać
- dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać


- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić


POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca, zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia
- zgęstniałą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, schłodzić
- przechowywać w lodówce pod przykryciem


18 komentarzy:

  1. uwielbiam ten makowiec :) prosty i pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. och i ja straszliwie lubię wszelkie makowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju, jak to pięknie wygląda! A na pewno smakuje wyśmienicie, uwielbiam makowce! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione ciasto z dzieciństwa! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiego nie jadłam :) A wygląda niesamowicie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już robilam ten makowiec jest pyszny..i dziś też będę robić..przypominam sobie przepis ..dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już robilam ten makowiec jest pyszny..i dziś też będę robić..przypominam sobie przepis ..dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam, polecam. Pyszne ciasto. :) Robię na najbliższe święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może byc mak mielony kupilam w Lidlu.500g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy go przelać wrzątkiem i dobrze odcedzić.

      Usuń
  10. Robiłam już drugi raz,jest przepyszny,goście się zachwycali !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo można przechowywać gotowy makowiec. Dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele zależy od warunków przechowywania. W chłodnym miejscu na pewno wytrzyma kilka dni.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.