środa, 21 grudnia 2016

Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.
Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.
Już możecie je przygotować na Wigilię.


350 g płatów śledziowych a la matias
1,5 dużego jabłka
1,5 szalotki
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
3/4 szk kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki serka mascarpone Mlekoma
pieprz czarny do smaku
sól do smaku

Wymoczone filety pokroić w paseczki.
Szalotkę pokroić w półksiężyce a jabłko zetrzeć po obraniu na tarce o grubych oczkach.
Imbir zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach.
Wszystko umieścić w misce, dodać śmietanę i mascarpone oraz do smaku sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do słoika.
Zakręcić i schować do lodówki na około 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Śledzie podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.