03:00

Sałatka śledziowa





Typowo świąteczna sałatka, która zdecydowanie wyróżnia się smakiem i zostaje w pamięci na długo! Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole.

Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • 400g śledzi matjasów z solanki
  • 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g)
  • 4 jajka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 duże jabłko  lub dwa średnie (ok. 300g)
sos
  • 200g majonezu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 kopiasta łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny, po pierwszej godzinie wlewamy nową wodę. Następnie śledzie zalewamy mlekiem i moczymy przez 30 minut, dzięki temu będą delikatniejsze i bardziej kruche.

Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Jajka gotujemy na twardo, ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Namoczone śledzie kroimy w paseczki, w misce mieszamy: śledzie, ostudzone ziemniaki, jabłko, ogórki, cebulę i jajka pokrojone w większą kostkę. Dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc. 

Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie :)







2 komentarze:

  1. Takiego przepisu na sałatkę śledziową szukałam, chyba ją wykonam na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna salatka :) zrobiłam i polecam :-D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie