Translate

21.12.2016

Witamina U: kapusta i jabłko



1 kg białej kapusty
1 kg jabłek gat. Champion

dodatkowo:

1 cytryna


Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.

Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z głąbem. Cytrynę obrać ze skóry.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na kapuście. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.


Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

Z wyciśniętych składników otrzymujemy jasno beżowy sok. Jabłka z gatunku Champion zagęszczają jego konsystencję. W smaku wyczuwalna jest zdecydowanie kapusta, a dodatek cytryny przełamuje jej ostry smak. Należy pospieszyć się z jego konsumpcją, ponieważ kapusta szybko nabiera ostrego posmaku, który może zdominować całą kompozycję.

Picie soku z kapusty w naturalny sposób podnosi odporność organizmu i oczyszcza go z toksyn. Kapusta zawiera rzadko występującą witaminę U, która wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, jak wrzody żołądka czy dwunastnicy oraz wiele innych. Poza tym w kapuście znajdziemy kompleks witamin A, E, K, C, P, B1, B2, B3, B6.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...