środa, 21 grudnia 2016

Pierniczki bakaliowe

Pierniki nie należą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika.

składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 płaskie łyżki kakao
1/2 szklanki brązowego cukru
25 g miękkiego masła
1 jajko
10 łyżek płynnego miodu
1/3 szklanki małych rodzynków

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki. Gdy składniki się połączą dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować. Z podanych składników wychodzi ok 30 ciasteczek.
Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, w środku są miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące, na drugi dzień wierzch również robi się miękki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz