środa, 21 grudnia 2016

Domowa masa makowa

Do kupienia mamy gotowe masy makowe jednak są one przesłodzone. Nie zawierają prawie w ogóle bakalii, maja mało maku i pełno różnych wypełniaczy. Masę makową można łatwo przygotować w domu tym bardziej, że nie musimy mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. Można dodać bakalie jakie lubimy i osłodzić odpowiednio.

składniki:

600 g suchego maku mielonego, u mnie Back Mit
700 ml mleka
80 g masła
50 g płatków migdałowych
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z 1 cytryny
100 g rodzynków + alkohol do nasączenia
aromat rumowy lub 4 łyżki rumu
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru
ok 8-10 łyżek miodu

Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia. Z podanych składników wychodzi ok 1,6 kg masy makowej.

Z masą makowa robię  makowce zawijane makowiec na kruchym cieście lub seromak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz