Szybki barszcz czerwony


Aromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego.

Składniki:
2 litry bulionu
100 g suszonych buraków
2 suszone grzyby
2 liście laurowe
łyżka suszonego majeranku lub lubczyku
2 ząbki czosnku
sok z cytryny lub ocet
sól, pieprz

  • Do bulionu wsypać buraczki, dodać suszone grzyby i liście laurowe, zamieszać.
  • Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Odstawić zupę do przestudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. 
  • Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny lub octem.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne