Do gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne i za ostre. Poszperałam, poczytałam i upichciłam. Wyszło pyszne więc się dzielę.
Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- pół puszki ananasów i cały sok
- mała puszka kukurydzy
- pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
- dwie łyżki łagodnego keczupu
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki sosu sojowego
- dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru)
- łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody
- dwie łyżki oleju do smażenia
- sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka
Wykonanie:
1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie z mięsa, ewentualnie podlać ciutkę wody. Kurczaka wyjąć i odłożyć. Patelnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.
2. Mieszankę chińską wrzucić na patelnię i podlać sokiem z ananasa. Dusić aż warzywa zmiękną (nie powinny się rozgotować) około 10 min. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę i kukurydzę. Chwilkę razem podusić. Dodać keczup, sos sojowy, sos balsamiczny, sos chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać, dodać 1/4 szklanki wody i chwilkę podgotować. Jeśli sos jest za rzadki dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.
Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku:
- pół kapusty pekińskiej
- pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale marchewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki)
- 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia
- szklanka bulionu (u mnie z kostki)
- trzy ząbki czosnku
- łyżeczka sosu balsamicznego
Wykonanie:
Kapustę pokroić w dość grube paski. Dobrze rozgrzać woka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać.
Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż.
Smacznego!
witam! masz wspaniałe przepisy i tak dokładnie opisany sposób przygotowania pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo. Przyjemnie to słyszeć. Sama dopiero się uczę i wiele rzeczy przygotowuję po raz pierwszy więc przepisy opisuję tak żeby każdy mógł odtworzyć u siebie. Mam nadzieję że coś wypróbujesz :). Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie