Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Do gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne i za ostre. Poszperałam, poczytałam i upichciłam. Wyszło pyszne więc się dzielę.

Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • pół puszki ananasów i cały sok
  • mała puszka kukurydzy
  • pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • dwie łyżki łagodnego keczupu
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru)
  • łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody
  • dwie łyżki oleju do smażenia
  • sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka

Wykonanie:

1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie z mięsa, ewentualnie podlać ciutkę wody. Kurczaka wyjąć i odłożyć. Patelnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.

2. Mieszankę chińską wrzucić na patelnię i podlać sokiem z ananasa. Dusić aż warzywa zmiękną (nie powinny się rozgotować) około 10 min. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę i kukurydzę. Chwilkę razem podusić. Dodać keczup, sos sojowy, sos balsamiczny, sos chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać, dodać 1/4 szklanki wody i chwilkę podgotować. Jeśli sos jest za rzadki dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.

3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.

Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku:

  • pół kapusty pekińskiej
  • pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale marchewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki)
  • 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia
  • szklanka bulionu (u mnie z kostki)
  • trzy ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu balsamicznego

Wykonanie:

Kapustę pokroić w dość grube paski. Dobrze rozgrzać woka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać.

Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż.

Smacznego!

2 responses to “Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

    • Dziękuję bardzo. Przyjemnie to słyszeć. Sama dopiero się uczę i wiele rzeczy przygotowuję po raz pierwszy więc przepisy opisuję tak żeby każdy mógł odtworzyć u siebie. Mam nadzieję że coś wypróbujesz :). Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Dodaj komentarz