Mieliście kiedyś ambitny pomysł żeby przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym miałam taki właśnie plan. Nie robiłam wcześniej naleśników więc kilka dni przygotowywałam się do tego mentalnie. W końcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały ale… Po zjedzeniu przez moje dziecko jednego usłyszałam sakramentalne: a dasz mi bułeczkę z szyneczką. Echhh. Ale przepis i tak polecam.
Składniki (na dwa duże placki):
- jedno jajko
- 8 łyżek mleczka kokosowego
- 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżkę oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego (ja zastąpiłam miodem)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2. Smażyć na oleju kokosowym (ja na rzepakowym) na średnim ogniu.
Podawać z owocami, serkiem waniliowym lub ulubionym jogurtem. Smacznego.