Kanapki z pastą z makreli rozeszły się wczoraj jak „ciepłe bułeczki” https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/05/07/pasta-z-makreli/ dlatego na niedziele postanowiłam przygotować również coś do smarowania pieczywa. Znalazłam przepis na krem z wątróbki w gazetce z biedronki i postanowiłam wypróbować. Za wątróbką nie przepadam ale w tej wersji naprawdę mi posmakowała.
Składniki:
- 500 g drobno pokrojonej wątróbki drobiowej
- 100 g masła
- jedna cebula drobno pokrojona
- 2 listki laurowe
- pół kieliszka brandy
- 100 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieczywo
- gałązka rozmarynu
- słoiczek dżemu figowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
1.Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę a następnie dodać wątróbki i obsmażyć na sporym ogniu 5-10 min. Kolejno podlać wszystko brandy i poczekać aż odparuje.
2. Dodać listki laurowe, patelnię przykryć i wszystko dusić kolejne 10-15 min. Wyłączyć i zostawić do przestygnięcia. Listki wyjąć a całość zmiksować ze śmietanką na gładki krem.
3. Kromki pieczywa obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu i soli. Kiedy będą chrupkie posmarować kremem i dżemem figowym. Pyyycha!