Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym

Podobno w miłości często droga do serca prowadzi przez żołądek. Jeśli coś w tym jest, to ja do serca mojego męża trafiłam zapewne gołąbkami :). Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny.

Składniki na gołąbki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki
  • 200 gr ryżu
  • 100 gr kaszy gryczanej
  • dwie kapusty
  • dwie cebule
  • marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję)
  • 4 ząbki czosnku sprasowane
  • łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli
  • szklanka bulionu
  • przyprawa maggi jak ktoś lubi

Wykonanie:

1. Wyciąć kłąb w kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić.

2. Zeszklić na patelni cebulę.

3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente”

4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać.

5. Farsz nakładać na liście kapusty i ściśle zawijać jak krokiety.

6. Na dnie garnka ułożyć najciemniejsze i uszkodzone liście. Na to zwinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego.

7. Całość zalać połową szklanki wody (tak żeby tylko zarywała dno garnka) i skropić przyprawą magii (opcjonalnie).

8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Garnek zakryć i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe!

 

Składniki na sos:

  • najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka
  • puszka pomidorów w puszce
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżeczki cukru
  • pół szklanki bulionu
  • kilka gałązek koperku
  • mała cebula

Wykonanie:

1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty.

2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone na drobną kostkę pomidory z puszki, posiekany koperek, przyprawy i przecier a także cukier i sprasowany czosnek.

3. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. Jak jest za gęste można dodać kapkę wody. Dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu można go zblendować, mi jednak szkoda było bo pięknie wyglądał bez miksowania.

Smacznego!

IMGP1524

4 responses to “Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym

  1. Sos pomidorowy robię z pasaty , smakują mi przetwory pomidorowe włoskie primo gusto, są pachnące , słodkie , czuć, że są tam dobre pomidory i żadnej chemii poza tym. Gołąbki uwielbia cała rodzinka i na prawdę często je robię, ja lubię zawijać je w włoską kapustę.

    Polubienie

Dodaj komentarz