Kotlety z bobu

Bób albo się lubi albo nie… Ja akurat lubię, dlatego chętnie sięgam po przepisy z jego wykorzystaniem. Powiem Wam, że w tej formie  smakuje mi jeszcze bardziej. Kto nie lubi może się jednak przekona… Mąż się przekonał… chociaż trochę :). Można podać z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • garść papryki konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 6 szt. mini mozzarelli
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, papryka ostra

Wykonanie:

1.Bób ugotować – nawet lekko rozgotować, obrać ze skórek i zgnieść widelcem albo zmielić w blenderze z dodatkiem jajka i przypraw. Nie musi być gładka masa, mi nawet lepiej smakuje jak są większe kawałki.

2. Bób przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mąkę ziemniaczaną i na wyczucie bułkę tartą. Zagnieść ręką wszystko razem, jak za miękkie to dać bułki, jak twarde to małe jajko.

3. Formować kotlety, wkładając do środka po 1/2 mini mozzarelli. Obtaczać w bułce i smażyć. Gotowe!

Smacznego!

Autorką oryginalnego przepisu, który ja dość brutalnie pozmieniałam jest https://web.facebook.com/Beti-w-kuchni-1744050659194735/?fref=ts. Mam nadzieję że moja interpretacja Jej się spodoba :).

IMGP2164b

 

Dodaj komentarz