Bogracz z jelenia

Zachęcona sukcesem gulaszu z dzika postanowiłam przyrządzić kolejną potrawę z dziczyzny. Tym razem pokusiłam się na mięso z jelenia. Mymaga ono dłuższej obróbki ale jest pyyszne. Musicie jednak być przygotowani na specyficzny zapach zapach mięsa – ja myślałam że kupiłam nieświeże, a to jednak tak ma być.

Składniki:

  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • ostra papryka mielona
  • 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już z wina i pomidorów jest odpowiedni smak)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu ostrego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mięso z jelenia zalewamy winem i wstawiamy na noc do lodówki (ja dałam na balkon ze względu na zapach).
  2. Następnego dnia odsączmy z zalewy i oprószamy mąką. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso aż zbrązowieje.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min.
  4. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz.
  5. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego!

jelen-2

Dodaj komentarz