Tarta z masą śmietanową i śliwkami, pychota!

11.8.16

Korzystając z sezonu na śliwki, upiekłam rozpływającą się w ustach tartę ze śliwkami
 i masą śmietanowo-jogurtową :)



Spód:

-300g mąki
-150g masła
-90g cukru pudru
-2 żółtka
-1 łyżka wody
-1 łyżka śmietany

 Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody i śmietany. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić
na części 2/3 i 1/3.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem(2/3 ciasta). Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie)
Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.


Masa śmietanowo-jogurtowa:

-230g śmietany 12%
-100g jogurtu naturalnego
-90g cukru
-2 jajka
-1,5 łyżki mąki
-800g śliwek bez pestek
-garść malin

Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie wymieszać. Mąkę dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy,
żeby nie zrobiły się grudki ;).

Na podpieczony spód ułożyć śliwki( skórką do dołu) i zalać masą śmietanowo-jogurtową. Ułożyć na górze garść malin. Na koniec zrobić kratkę z 1/3 ciasta, które nam zostało. Ciasto należy piec 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!




You Might Also Like

3 komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile piec ciasto w ogole bo nie pisze?Napisane jest tylko ile piec spod

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto należy piec ok. 35minut, w temperaturze 170 stopni :)

    OdpowiedzUsuń